Choklad till kaffet

Hitta rätt matchning
kaffebönor

Vilken choklad passar vilket kaffe?

Kaffe med nötter

Exempel: Brasilianska, colombianska, honduranska, indiska, mexicanska och peruanska.

Dessa kaffesorter som har starka nöttoner passar bra ihop med choklad som inte är är så mörk. Det kan gärna vara mjölkchoklad eller max 70% kakaohalt.  

Även choklas med smak av frukt eller kryddor, exempelvis chili, passar utmärkt ihop med dessa kaffesorter. Detta skapar en fin kontrast och ger chokladen ytterligare komplexitet. 

nötter

Fruktiga & blommmiga kaffesorter

Exempel: Afrikanskt, costaricanskt, guatemalanskt, panamanskt och salvadoranskt kaffe

Till dessa kaffesorter ska du välja ännu ljusare choklad med max 55% kakaohalt. Välj gärna choklad som är sötare och lättare och därmed kompletterar bönans naturliga smaker hellre än att överrösta dem. 

Även chokladtäckta nötter eller frukter blir en utmärkt kombination här. 

blommor

Jordiga eller kryddiga kaffesorter

Exempel: Indonesiska och Papua Nya Guinea

Till jordiga eller kryddiga kaffesorter är choklad med en kakaohalt mellan 50 – 70 % en bra match. Detta då dessa kaffesorter har en låg syrahalt och tyngre munkänsla vilket kompletteras bra med lätt bitter choklad. 

Choklad med nötter, torkad frukt eller salt är en utmärkt kombination. 

kryddor

Mörk rostade kaffesorter

Exempel: Italiensk rostning, fransk rostning, wienrostat kaffe

Här hittar vi den mörka chokladens matchning. Gärna 70% eller högre kakaohalt. Även mer mastiga choklader som tryffel, brownies eller choklad med söta vätskor i passar bra. 

Wienrostat är den ljustaste av de mörka rostningsfärgerna, fransk är mittemellan och italiens är den mörkade rostningen. 

mörk rostat