Malet vs bönor

Vad är bäst?
kaffebönor

Vilket kaffe ska man välja?

Frågar du de riktiga kaffenördarna är bönor enda sättet att få riktigt bra kaffe. Men alla håller inte med. 

Vi ska hjälpa dig att hitta det som passar dig och dina kaffevanor bäst. När det kommer till din kopp kaffe bör du ställa dig själv två frågor – vad gillar jag och vad är bekvämt för mig? Det bästa kaffet för dig är svaren på dessa frågor.

En kopp kaffe brukade vara en enkel fröjd. Under årens lopp har det dock sagts mycket om hur man ska köpa sitt kaffe, mala det och brygga det hemma. Även om allt detta är fantastisk information, har din vardagliga kopp verkligen ett par tydliga mål – att ge dig glädje, väcka dig, ge dig en stund att andas, etc. Summan av kardemumman är att en kopp kaffe är personlig och därför bör köpbeslutet handla om bekvämlighet och kvalitet.

Köp och brygg ditt kaffe som DU vill ha det!

bönor vs malet

Blir kaffe gammalt

Kaffe i någon form kommer att bli gammalt om det lagras under långa perioder. Om det är bäst att köpa hela bönor eller malet kaffe beror på några faktorer. Vi kommer att prata om det nedan. Vi hoppas att du hittar klarhet i vad som är bäst för dig i slutet av detta stycke.

Låt oss börja med hur ofta du dricker kaffe. Om du konsumerar en påse kaffe inom en vecka eller två kan du köpa färdigmalet kaffe. Å andra sidan, om det tar längre tid för dig att konsumera ditt lager (kanske har du en mängd olika kaffe till hands), så är hela bönor ett bättre alternativ.

Malet kaffe tappar smak mycket snabbare än hela bönor. I båda fallen kommer god förvaring att förlänga hållbarheten och bevara smakerna längre. 

Bekvämlighet eller Connoisseur

För vissa av oss är kaffe vår ”cup of Joe”, och för vissa är det en konstform – konsten att mala bönorna och brygga dem helt rätt, för att njuta av den perfekta koppen kaffe. Och så finns det de av oss som är lite av båda.

Oavsett din personlighet bör hastigheten på din konsumtion och dina bryggmetoder vara avgörande när du väljer mellan hela bönor eller malet kaffe.

Malning och prylar – matchningen måste vara perfekt
Det finns en universell sanning som alla kaffedrickare kommer att prenumerera på, oavsett hur de köper och brygger sitt kaffe. Det finns ingen större faux pas än en kvarn och en pryl som inte är gjorda för varandra. Enkelt uttryckt, en oöverträffad malning och pryl = en kopp kaffe som bäst undviks.

Om du väljer att köpa hela bönor, investera i en bra kvarn och underhåll den väl för en jämn malning. De flesta kaféer och livsmedelsbutiker erbjuder idag möjligheten att skräddarsy dina bönor när du köper dem. Det här kaffet blir fräschare än att köpa en påse färdigmalet kaffe från hyllan i mataffären.


Ett alternativ för att få malet kaffe men som är färskare och mer anpassat till din kaffemaskin är att köpa bönor som butiken maler på plats.